Co to kreatyna i opis jej odmian.

Forum Kulturystyczne - Czytelnia działu suplementy i odżywki, zbiór różnych artykułów.

Co to kreatyna i opis jej odmian.

Postprzez Janusz » 25 Gru 2010, 10:18

Kreatyna kwas β-metyloguanidynooctowy - organiczny związek chemiczny, tworzy się w trakcie przemiany materii, występuje głównie w mięśniach.

Ulega fosforylacji przy użyciu enzymu kinazy kreatynowej przechodząc w fosfokreatynę. Służy do magazynowania i uwalniania energii niezbędnej do wielu procesów chemicznych zachodzących w komórkach, w tym do syntezy białek mięśniowych. Podwyższenie jej poziomu w organizmie jest wykorzystywane do badania zdolności filtracyjnych nerek.

Kreatyna jest stałym składnikiem tkanki mięśniowej i odgrywa zasadniczą rolę w przemianach chemicznych powodujących skurcz mięśniowy. Kreatyna powstaje w organizmie człowieka z glikokolu (kwas aminooctowy).

Glikokol reaguje w ustroju z argininą i wobec enzymu fermentu transaminacyjnego zamienia się na kwas guanidynooctowy czyli glukocyjaminę, z argininy tworzy się wówczas ornityna (która stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu). Z glukocyjaminy w ustroju powstaje kreatyna.

Wytworzona kreatyna łączy się w tkankach z kwasem fosforowym tworząc kwas kreatynofosforowy (fosfagen) niezbędny do procesów życiowych w tkankach zwierzęcych.

Kreatyna nie jest środkiem anabolicznym i nie nabiera masy mięśniowej substancjami wodnymi.

A więc wiemy już coś o kreatynie teraz czas na jej odmiany:

Monohydrat - jest to monowodzian jak nazwa mowi zatrzymuje i wiaze wode w komórkach.Przez co jestesmy napompowani najlepsza jest na masę , siłe oraz wytrzymałość.

Citrate (cytrynian) - jest to polączenie znanej nam kreatyny z posrednikami cyklu krebsa (OKC - Ograniczonym Kwasem Cytrynowym ). Cytriat znacznie lepiej zamienia sie w forme aktywna kreatyny.Cytriat jest znacznie lepszy od mono ponieważ jest dwukrotnie lepiej wchlanialny.Suplement ten głównie działa na siłe i niepowoduje znacznej retencji wody czyli naszego "napompowania" lub jak kto woli "spuchnięcia "

Tricreatine malate - jest to połączenie trzech cząsteczek monowodzianu z kwasem jabłkowym (dwie cząsteczki z Azotem , jedna z tlenem - wiązaniem estrowym). Wchłanialność tzw jabłka jest lepsza niż cytrian i jak on niepowoduje retenci i takze działa mocno na siłe .

Orotan - jest to związek chemiczny składający się z potrójnej cząsteczki kreatyny połączonej z kwasem orotowym.Sam kwas orotowy zwiększa pulę ATP , tempo syntezy rybozy , pobór glukozy. Używany głównie w stackach .

Pirogronian - jet to końcowy produkt glikolizy, hamuje cały proces glikolizy , powoduje częściowe zatrzymywanie wody w komórkach , powoduje szybszą regenerację cząsteczki ATP , charakteryzuje się podobnie jak jabłczan i cytrynian.

Ester HCL - obecnie najlepsza forma kreatyny na rynku . Preparat ten jest najlepszy dla osób budujacych mase oraz siłe. Posiada naprawde duża rozpuszczalność w lipidowym środowisku co ma duze znaczenie w transporcie kreatyny do komórek mięsniowych.

Kre Alkalyn - to opatentowana postać monohydratu kreatyny o wysokiej biodostępności, znacznie skuteczniej uzupełniająca zasoby kreatyny w tkance mięśniowej, aniżeli zwykły monohydrat. Magazynuje i transportuje grupy fosforanowe do syntezy białek i skurczów włókien mięśniowych.

Ekipo mam nadzieje ze chociarz troszke przypliżyłem wam różne formy kreatyn smile
Trening + Dieta + Regeneracja = Sukces
Janusz

Re: Co to kreatyna i opis jej odmian.

Postprzez nevermind » 18 Sty 2011, 14:01

Ja po kreatynie dostałem zaparć ostrych... Nie mam pojęcia czemu, ale dostałem.
Teraz już chyba do końca życia będzie mi sie zbierać na wymioty słysząc nazwe ; s
O bananach nie wspominając :P
nevermind

Wróć do Suplementy i Odżywki - Artykuły

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości